Pijn/last van de beugel

Het is normaal dat je in het begin wat last hebt van je wangen of je tanden en je kiezen. Deze pijn wordt veroorzaakt door de spanning die er op je gebit komt te staan. Je tanden kunnen zelfs iets los lijken te gaan staan. Dat kan soms wel een kleine week duren. Gemiddeld is dat echter maar een paar dagen. Hier kunnen wij ook niet veel aan doen. Zachte kost is dan zeker aan te bevelen. Krijg je veel last, neem dan gerust een Paracetamol tablet. Meestal verdwijnt de pijn/last na een dag of drie. Dit kan ook gebeuren wanneer de beugel tijdens een controle strakker wordt gesteld. Na een paar dagen gaat de pijn vanzelf over. Als je je tong, je wangen of je lippen bezeert aan de uitsteeksels van de beugel, dan kun je deze scherpe delen afdekken met een stukje was dat je van ons hebt gekregen. De tong en de wang zullen snel wennen aan de beugel en dan heb je tijdens de verdere beugelbehandeling ook geen last meer van die uitstekende delen.

Gebruik van was

De eerste dagen zijn je tanden en kiezen door die vaste beugel tamelijk gevoelig. Ook kunnen je tong en wangen een beetje geïrriteerd zijn. Daarom is het het beste om wat van de meegekregen zacht gemaakte was als een soort stopverf op de scherpe puntjes te doen. De was moet je voor het eten weghalen en na het poetsen er weer op doen. Binnen enige dagen is de was niet meer nodig omdat je mond dan aan de vaste beugel is gewend.

Beugelbeschadiging

Tijdens praktijkuren
Je loopt minder kans je beugel te beschadigen als je zorgvuldig je voedsel kiest, beter en langer je tanden en kiezen poetst, en goed de draaginstructies opvolgt.

Je hoeft dan ook niet te verzuimen van school, of een deel van een vrije middag op te offeren voor een tussentijds reparatiebezoekje aan de orthodontist. Ondanks alles kan het toch gebeuren dat er iets kapot gaat. Bijvoorbeeld dat er een bracket losgaat of het draadje in je wang prikt. Als het pijn doet, bel dan zo spoedig mogelijk naar de praktijk (telefoonnummer: 020 740 16 20). Vertel duidelijk waar en wat er kapot is. De assistente kan dan bepalen of je direct moet komen, het een paar dagen, of zelfs tot je volgende afspraak kan wachten. Wanneer er een of meerdere “brackets” loszit(ten) moet er altijd extra tijd gereserveerd worden voor de assistente om de bracket weer te herplaatsen. Je controle afspraak bij de orthodontist wordt indien mogelijk dan gecombineerd met het herplaatsen van de bracket.

Hulp ‘s avonds, in het weekend of op vakantie
’s Avonds laat, midden in de nacht of op zondag kun je altijd terecht bij een Tandarts SPOED praktijk in OLVG Polikliniek op telefoonnummers 0900-8602 (45 ct per gesprek). Bel alleen als je zoveel pijn hebt, dat je echt niet meer kunt wachten tot de volgende werkochtend, na het nemen van een pijnstiller (Paracetamol). (Dit komt echter hoogst zelden voor.)

Hieronder staan tips voor het geval je ‘s avonds, in het weekend of op vakantie een probleem met je beugel krijgt. Kijk eerst even goed wat de oorzaak van het probleem is, en dan de oplossing.

Probleem

Oplossing

Er zit bij een vaste beugel een slotje (bracket) los. Als het niet erg stoort, kan je het laten zitten tot de volgende afspraak. Als het wel stoort, doe er dan een bolletje was op en bel voor een afspraak. Stop met dragen van elastieken.
Er prikt bij een vaste beugel iets in de wang of de tong. Bedek het irriterende deel van de beugel met suikervrije kauwgom of was. Maak zo spoedig mogelijk een afspraak met ons om het irriterende deel van de beugel te laten verwijderen.
Het draadje prikt in de wang of tandvlees. Als het draadje er in het weekend of ’s avonds uitsteekt en in je wang prikt, dan kun je proberen om dit terug te plaatsen in het buisje van het ringetje om de achterste kies of bracket of je kunt met een nagelkniptangetje of zijkniptangetje het draadje voorzichtig proberen af te (laten) knippen of om te buigen.
Bij een vaste beugel zijn er elastieken losgeraakt. Knip eraf wat stoort of los zit, en bel voor een afspraak.
Er zit bij een vaste beugel een ringetje (bandje) om een kies los. Als je last van het ringetje hebt, kun je het eventueel met suikervrije kauwgom of was bedekken. Stop met het dragen van elastiekjes als die aan het losse ringetje vastgemaakt zouden moeten worden. Laat het loszittende bandje gewoon zitten. Maak zo spoedig mogelijk een afspraak met ons om het ringetje weer vast te laten zetten.
Het draadje achter mijn voortanden zit los of is gebroken, maar het doet geen pijn. Bel de praktijk op de eerst mogelijke werkdag voor het maken van een afspraak om het te repareren.   (Anders kunnen de tanden en kiezen weer in de oude positie gaan staan).
Het draadje achter mijn tanden zit los en prikt in tong. Bel de praktijk om het probleem op te lossen. In het weekend mag je het draadje er eventueel uittrekken of afknippen.