Poetsen met een vaste slotjesbeugel

Zorgvuldig poetsen is erg belangrijk, omdat de haakjes en uitsteeksels van deze beugels makkelijk veel vuil vasthouden! Het verzamelde vuil noemen we tandplak. De plak geeft al na korte tijd ontkalkingvlekjes in het glazuur en ontsteking (rode zwelling en bloeding) van het tandvlees. Ontkalkingvlekjes zijn lelijk om te zien (kleur is wit tot bruin) en kunnen een voorloper zijn van gaatjes. Daarom is het verstandig om je tanden en kiezen meer dan twee keer per dag te poetsen. (Bijvoorbeeld na iedere maaltijd en minimaal 2 minuten per kaak!) Je gebruikt het beste een zachte tandenborstel met een rechte steel en een korte borstelkop en tandpasta met fluoride. Een elektrische tandborstel is ook goed. Daarmee kun je de overgang van je glazuur (of beugeldeel) naar je tandvlees goed schoon maken. Juist op deze plekken bij de tandvleesrand vormt zich elke dag een kleverig laagje van tandplak. Ook kun je voor het slapengaan een minuut spoelen met een mondspoelmiddel. Hierna niets meer eten of drinken.

Poetsen met raggertje

Schoonhouden tussen de draadbogen en de tanden kan het beste gebeuren ook met een raggertje (spiraalborsteltje) of een tandenstoker. Deze zijn verkrijgbaar bij supermarkten of drogisterijen.

Wanneer je bij ons een afspraak hebt en je thuis of op school niet hebt kunnen poetsen, dan kun je dit altijd in onze poetshoek doen.

Eten met slotjesbeugel

Door taai, hard of kleverig voedsel kan een beugel stukgaan: de dunne draadjes kunnen nogal gemakkelijk verbuigen of de slotjes (brackets) kunnen afbreken. Dus is het beslist verstandig om zolang je een beugel hebt af te blijven van (ó zó lekkere) pinda’s, nootjes, dropjes, toffees en knapperig stokbrood. Harde dingen zoals appels en stokbrood kun je wel in kleine stukjes snijden, maar beter niet zelf afbijten.  Zacht fruit zoals aardbeien, bananen, druiven, mandarijnen, meloen en sinaasappels is altijd goed. Wees verder voorzichtig met cola en andere frisdranken met suiker. Die suikers veroorzaken tandplak en dat is met je beugel in je mond lastiger weg te poetsen. Ook achtergebleven voedselresten kunnen voor gaatjes zorgen. Daarom moet je minstens twee keer per dag grondig poetsen. Kluif niet op je pen !

Snoep

Verstandig snoepen is altijd goed, dus zeker ook als je een beugel draagt. Probeer het gebruik van suiker te beperken. Snoep is niet alleen schadelijk voor de tanden, maar ook meestal hard of kleverig voor de beugel. Het verbuigt het draad en er kan een bracket los raken. Pas er dus mee op! Als er vaak brokken zijn met de beugel kan de behandeling langer duren! Kies bij voorkeur suikervrije vormen van snoep, liefst met de zoetstof Xylitol. Ook dropjes, kauwgom, toffees en andere plakkerige versnaperingen kun je beter laten staan.

Frisdrank

Drink het met mate. Let er vooral op dat ‘light’-varianten gebruikt worden, daar deze geen suiker bevatten. De zuurgraad van de meeste frisdranken is ongunstig voor het tandglazuur. De zuurgraad of PH-waarde alleen bepaalt niet de mate van schadelijkheid, ook het soort zuur en andere stoffen die aan een limonade zijn toegevoegd zijn van belang. Dit maakt het geven van een allesomvattend advies erg moeilijk. Drink bij voorkeur water, melk of thee (zonder suiker of met een zoetje). Een light siroop welke heel sterk verdund wordt, is ook minder schadelijk dan een gewone frisdrank of limonade.