Het eerste consult
U heeft een gesprek met de orthodontist. Hij bekijkt en onderzoekt het gebit en vraagt naar uw wensen en verwachtingen. Tijdens het eerste consult wordt de gebitsafwijking van de patiënt bekeken om vast te stellen wat het probleem is en of er een behandelnoodzaak is. Overigens wordt er ingegaan op de wensen van de patiënt. Indien er wordt besloten tot orthodontische behandeling wordt er een afspraak gemaakt voor uitgebreid onderzoek en het bespreken van het behandelplan.

Uitgebreid onderzoek
Tijdens het uitgebreide onderzoek wordt het hele gebit (de kaken en tanden) in kaart gebracht door het maken van lichtfoto’s, röntgenfoto’s en 3D scan van het gebit. Met de aanschaf van een nieuwe 3D scanner is onze praktijk volledig digitaal geworden.

Met deze informatie zal de orthodontist een definitief behandelplan opstellen, die bij de volgende afspraak wordt besproken met de patiënt.

Bespreking behandelplan
Op basis van de verkregen informatie uit het eerste consult en het uitgebreide onderzoek stelt de orthodontist  een persoonlijk behandelplan op. Tijdens het bespreken van dit behandelplan zal het probleem van de gebitsafwijking eerst worden toegelicht. Vervolgens wordt er een uitleg gegeven over de behandel mogelijkheden om het gebit te corrigeren met de daarvoor bestemde beugels.  Vervolgens wordt er een inschatting gemaakt over de behandelduur en de verwachte kosten van de behandeling.

Als een patiënt voor Aligners (onzichtbare hoesjesbeugel) kiest, dan gaat de orthodontist in de computer ook het eindresultaat tonen. Als de patiënt ermee akkoord gaat, dan kan de behandeling beginnen.

Beugel plaatsen
Voor het plaatsen van een slotjesbeugel worden er afdrukken gemaakt bij de patiënt. Deze worden opgestuurd naar het laboratorium waar de afdrukken worden uitgegoten in gipsmodellen van het gebit. Daaropvolgend wordt door de orthodontist op het model een slotjesbeugel voorbereid, die vervolgens door de assistentes geplaatst wordt. Dit wordt ook wel “indirect plakken” genoemd. Op deze wijze worden de slotjes veel preciezer geplakt vergeleken met de gebruikelijke directe plakmethode, wat uiteindelijk zorgt voor een beter resultaat. Hier is meer informatie daarover te vinden.

Als voorbereiding van aligners gebruiken we een al gemaakte 3D scan van het gebit van een patiënt. Op basis daarvan bereidt de orthodontist een aantal aligners die stap voor stap worden ingezet.

Controles
Na het plaatsen van de slotjesbeugel dient de patiënt iedere maand terug komen voor controle. Om de vier tot zes weken plannen we een controleafspraak in. Deze afspraken duren tussen de 10 en 20 minuten. Indien er een slotje los gaat vragen wij de patiënt dit zsm telefonisch te melden om behandelvertraging te voorkomen. Er wordt dan een bestaande afspraak verlengt of een nieuwe afspraak gemaakt om een slotje te plaatsen.

Aligner controles gebeuren elke 2 weken. Tijdens elke controle krijgt de patiënt een nieuwe set van aligners.

Na de behandeling
Om het bereikte resultaat te behouden, wordt er een retentiebeugel geplaatst. Dit is een heel dun draadje dat zowel in de boven als onderkaak aan de achterkant van de tanden wordt geplaatst. Bovendien krijgt de patiënt ook een nachtbeugel. Deze moet vooral in de eerste maand elke nacht gedragen worden. Het is heel belangrijk dat de spalkjes goed blijven zitten om verschuiving van het gebit te voorkomen. Daarom raden wij onze patiënten aan om zsm contact met ons op te nemen indien er sprake is van een losse spalk.