De orthodontietarieven voor 2019 zijn, net als de tandartstarieven, vastgesteld door de overheid. Toch betekent dit niet perse dat u bij elke orthodontist voor een beugel even duur uit bent. Elk onderdeel van het beugeltraject heeft een eigen code. De tarieven zijn per code vastgesteld.  Daarnaast zijn de tarieven ook afhankelijk van het soort van de afwijking in de stand van de tanden en kaken. Daardoor kan de orthodontist bijvoorbeeld nooit de kosten van de beugelbehandeling telefonisch vermelden zonder eerst patient in de mond te kijken.

De tarieven van orthodontie zijn openbaar en makkelijk op internet te vinden. Bijvoorbeeld hier.

Een gemiddelde orthodontische behandeling in onze orthodontiepraktijk kost rond  €2500 en  duurt ongeveer twee jaar. Dat gaat uiteraard over een schatting van de kosten en hangt af, bijvoorbeeld, ook van de medewerking van de patient, of patient elke maand voor controle komt of zijn/haar eetgedrag aanpast.

De kosten van de orthodontische behandeling zijn over deze behandelingsjaren niet evenredig verdeeld. Dat hangt af van de benodigde behandeling en van orthodontietarieven.

Omdat de Nederlandse Zorgautoriteiten de orthodontietarieven in Nederland in de laatste 10 jaren flink heeft verlaagd, zijn de beugelbehandelingen in Nederland veel goedkoper dat in andere EU landen inclusief Oost Europese.